Néhány szó a redőnyről és szúnyoghálóról

A társadalomba szerveződött ember számára mindig is kiemelten fontos szerepet töltött be saját és családja kényelme, valamint biztonsága. A civilizáció terjedésével, az egyre inkább felvilágosult és intelligens ember folyamatosan arra törekedett, hogy kellemes környezetet teremtsen meg önmaga számára.

A kellemes környezet egyik ilyen alapfeltétele volt az ablak „feltalálása”, ami lényegében az üveg feltalálásával érte el funkciója csúcsát. A fény zavartalan beáramlása a lakótérbe egy élhető, kellemes környezetet teremtett az ember számára, de a forró nyári és a zimankós téli hónapokban rögtön felmerült az igény az üvegezett ablakok, ezáltal a lakás védelmére.
A redőny története több száz évre nyúlik vissza, és ősének tekinthetjük a kezdetben ablak elé helyezett fatáblákat, spalettákat, zsalukat, majd a technológia és az igények fejlődésével, változásával a 19. században egy kreatív, német asztalos szakember megalkotta a redőny mai formájában ismert ősét az un. esslingeni redőnyt. Elkészült a hengerre gördülő, fémkapcsokkal összekötött sínben futó faredőny. Az árnyékolástechnika új korszaka kezdődött ezzel!

Redőny
Redőny

Ma már pedig csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy ablakainkra milyen árnyékolástechnikai eszközt szereltetünk. Manapság a klasszikus, régi faredőnyöket modern és korszerű műanyag vagy alumínium redőnyökre cseréltetik az emberek, megfelelve ezzel korunk komfort és biztonság igényeinek.

A redőnyökhöz hasonlóan a szúnyogháló is egy nagyon hasznos eszköz, aminek a történetéről konkrét információink ugyan nincsenek, viszont nyilvánvaló, hogy az emberi leleményesség az, ami létrehozta, és vált Európában is legalább annyira a kényelem és a komfort eszközévé, mint olyan trópusi országokban, ahol lehetetlen meglenni a szúnyogháló védelme nélkül.
A szúnyogháló, hasonlóan a redőnyhöz különféle kivitelben és felszerelési lehetőséggel elérhető, jól illeszkedik bármilyen modern vagy régi lakás és ház ajtajához és ablakához, ezzel védelmet nyújt a kellemetlen rovarokkal szemben.

Ha ön régebbi típusú redőnyét szeretné lecserélni, és még nem rendelkezik modern szúnyoghálóval, akkor érdemes mindkettőbe beruházni, hogy nyártól-őszig, és egész évben komfortos, kellemes lakóteret tudhasson önmagának és családjának egyaránt.