Műlencse műtét a gyakorlatban – Így néz ki a folyamat

műlencse műtét

Többféle szembetegséggel szembesülhetünk életünk során, közöttük olyanokkal is, amelyek kizárólag műtéti úton korrigálhatóak. Sokan félnek ettől, de például a műlencse beavatkozás kiváló eredményét látva, utólag csak mosolyognak a félelmeiken. Ez is befolyásolhatja a műlencse műtétről alkotott véleményeket.

Minden szemlencse operációt részletes alkalmassági vizsgálat előz meg, amit követően a szemész szakorvos segít meghatározni, hogy melyik lehet a tökéletes műlencse a páciens számára. Rendkívül lényeges az is, hogy melyik szemorvoshoz fordulunk és maga a beavatkozás hol, melyik intézményben történik.

Rendkívül nagy tapasztalattal és tudással rendelkezik ezen a területen dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos, ezért érdemes felvenni a kapcsolatot a doktor úrral. Amellett, hogy a műlencse műtétről minden információt megtalálunk a drnagymihaly.hu weblapon, ott szerepelnek az elérhetőségek is. Megismerhetjük a műlencse műtét szemészeti feltételeit is, amelyeket jó figyelembe venni a döntés előtt.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

A műlencse műtét nagyon hamar lezajlik, nem kerül többe 10 percnél. A betegnek a kísérőjével együtt jelentkeznie kell a megbeszélt időpontban az intézményben. A 3 hónapnál nem régebbi leleteit is magával kell hoznia, mert azok szükségesek. Sem altatást nem végeznek az orvosok, sem injekciót nem adnak a páciensnek, az operációhoz az érzéstelenítést hatásos szemcseppekkel biztosítják.

Ennek köszönhetően, a beteg nem fog kellemetlenséget vagy fájdalmat érezni a beavatkozás ideje alatt, sem pedig utána. Dr. Nagymihály Attila szemész a legkorszerűbb műtéti eljárást alkalmazza, ami a kis seben át végzett phacoemulsificatio (ultrahangos lencseeltávolítás).

Az operáció lényege, hogy a szemlencsét a szemgolyón belül ultrahang segítségével apró, porszerű részekre törik, majd eltávolítják. Ugyanezen a kis seben keresztül behelyezik az előre megtervezett, összehajtható műlencsét, ami ezután a páciens jó látását hivatott biztosítani. A kis műtéti sebeket nem szükséges összevarrni, mert maguktól záródnak.

Műlencse a műtét után

A fájdalommentes beavatkozást követően, 1-2 órát pihennie kell a páciensnek az operáló intézményben. Amennyiben semmilyen komplikáció nem lép fel, akkor a kísérőjével hazamehet. Természetesen, másnap kontrollvizsgálatra kell jelentkeznie, amikor a szakorvos ellenőrzi a műtét eredményét.

2 hónap után újra vizsgálaton kell részt vennie, ekkor szemüveget ír fel számára az orvos, ha szüksége van erre. Ezután már csak évenkénti szemészeti szakvizsgálat javasolt. A műlencse műtét után, a beteg élesen fog látni távolra szemüveg nélkül, még akkor is, ha ehhez régen segédeszköz kellett.

A tri- és multifokális műlencse beültetése esetén távolra és közelre egyaránt élesen fog látni, ezekkel elérhető a teljes szemüvegmentesség. Persze, a jó eredmény megtartásának érdekében, az orvos utasításait szigorúan be kell tartani. A beavatkozás után egy ideig nem szabad súlyokat emelni és az úszást is hanyagolni kell egy darabig. Mindazonáltal kijelenthető, hogy az egész procedúra rövid és könnyen elviselhető.