Mik lehetnek a hasplasztika kockázatai?

hasplasztika

Előnytelen elváltozásokat eredményezhet a kötőszövet meglazulása, mert ebben az esetben a feszességét veszített bőr kidomborodik vagy meggyűrődik a derék és a has területén, ami hasplasztika segítségével korrigálható. Azonban, mint minden műtéti beavatkozásnak, ennek is lehetnek rizikói. Dr. Falus György hasplasztika sebész erre is felhívja a figyelmet a weboldalán.

Az operáció járhat némi kockázattal, szövődményekkel. Előfordulhat bizonyos esetekben utóvérzés, savóképződés vagy savógyülem, gyulladás a sebfelszíneken vagy a mélyebb szövetekben, de lehetséges fonal körüli gyulladás, fertőzés, a vérellátás romlása esetén szövetkárosodás is.

Megtörténhet az is, hogy az operált területen, leggyakrabban a hegvonal feletti néhány centiméteres bőrterületen átmeneti vagy tartós érzészavar, ritkább esetben érzéskiesés jelentkezhet a beavatkozás után. Ez a kellemetlenség tarthat néhány hónapig, sőt, akár 1-2 évig is, mivel az idegszövet ennyi idő alatt képes regenerálódni. A köldök alatti részen tartós érzéskiesés is megmaradhat.

Mikor javasolt a hasplasztika?

Abban az esetben, ha a bőr meglazult, veszített a feszességéből és ez nagyon zavarja az érintettet, akkor célszerű megfontolnia a hasplasztikai műtét elvégzését, a kockázatok ellenére. Előfordul, hogy szükségessé válik ez a műtét, ha nagyobb fogyást követően a megnyúlt bőr nem képes megfelelően visszahúzódni, hiszen akkor nem sokat értünk a fogyókúrával.

Csak akkor lehet csinos és vonzó alkatunk, ha nem lóg a hasunkon bőrfölösleg. Fiatal hölgyeknél a szülést követően fordulhat elő, hogy nem tud visszaállni az eredeti állapot. Ez főleg a vékonyabb kötőszövettel rendelkező nőket érinti. Viszont, a has tájékán megnyúlt bőr újra feszessé tehető a hasplasztika által.

Továbbá, a bőrön jelentkező fogyási vagy terhességi csíkok (striák) szintén eltávolíthatóak ezzel a plasztikai műtéttel. Tökéletes megoldást jelenthet a kötényhassal rendelkező embereknek is, mivel hasplasztikával eltüntethető a lógós bőrfelület, esztétikusabbá alakítható a has. Tehát számos esetben segíthet a műtét.

Teendők, tanácsok a műtét után

Minden esetben szükséges néhány orvosi vizsgálat elvégzése a hasplasztika beavatkozás előtt. Az analízisek listája magába foglalja a laborvizsgálatot, mellkasröntgent, tüdőszűrést, EKG-t. Ha a páciens régebben már vett részt plasztikai sebészeti beavatkozáson vagy valamilyen betegségben szenved, amire rendszeresen szed gyógyszert, akkor további vizsgálatokra is szükség van.

Ezeket a biztonságos hasplasztika műtét érdekében kell elvégezni. A betegnek hasplasztika után 3-4 napig otthoni pihenés javasolt. 4 napig nem érheti víz a sebet, csak az 5-ik naptól lehet zuhanyozni. 4-5 hétig egy speciális haskötőt szükséges viselnie a páciensnek, ami lehetővé teszi a megfelelő regenerálódást és a tartósabb eredmény elérését.

Foglalkozástól függően, akár már a hasplasztika műtét után 1 héttel vissza lehet térni a munkába. Arra viszont számítani kell, hogy 1-2 hétig nem szabad autót vezetni. 4 hétig tartózkodni kell az erősebb terheléstől és sportolástól, a műtéti heget pedig 6 hónapig nem érheti UV-fény.