Mámorító gyógynövények, ez az abszint

Íz-világában az olasz fehér vermutokra emlékeztető ital számtalan művészt segített ihlethez. Az ouzóhoz hasonlóan ánizsos aromájú abszint ízét, az üröm mellett, az egyéb fűszerek is befolyásolják, ennek következtében kevésbé émelyítő lehet, mint a görög ital.

Minőségi abszint

A két domináns íz mellett, a fogyasztásakor halványabban, de jól felismerhetően érezhető a gyógynövények íze. Ezeknek a növényeknek a párlatát nagyon magas alkoholtartalmú koncentrátumként palackozzák és erősen hígítva fogyasztják.

Az alkoholtartalma még így is 11-12 % körül mozog. Színe a hozzáadott fűszerektől jellegzetesen zöld. Az 1800-as évek közepétől a művészvilág Európa-szerte, szinte vakon vetette bele magát az abszint fogyasztásába.

Sok nagynevű, később világhírnek örvendő művész jelentette ki, hogy alkotásának elengedhetetlen kelléke ez az ital. Szinte a múzsájuknak tekintették. Pedig valójában maga az abszint nem sokban különbözik más alkoholos gyógynövénypárlatoktól. Az italnak tulajdonított túlzó negatív hatásokat a tudomány mára cáfolta.