Hőszivattyú kompresszorral felszerelve

Otthona számára vannak költséghatékonyabb megoldások a csapból érkező víz felmelegítésére, mint a hagyományos gáz és vegyes tüzelésű kazánok.

Hőszivattyú
Hőszivattyú

A fűtés minden családi ház esetében meleg vízzel történik, azonban ezek árán spórolni is lehet. A hőszivattyú egy kondenzátor segítségével képes felfűteni a vizet. A hőszivattyú, mint ahogyan a nevében is benne van, úgy működik, mint egy hagyományos szivattyú.

Azonban ez a szivattyúfajta a termodinamika elvén működik, vagyis ahhoz, hogy a hő hidegebb helyről melegebb helyre áramoljon át, külső munkát kell befektetni. A hőszivattyú többféle lehet. Ezek a berendezések is különböznek egymástól, még pedig abban, hogy a befektetett külső munkát milyen módon juttatják el a rendszerhez. A hőszivattyúról alapvetően elmondhatjuk, hogy egy fordított hőerőgépnek is megfelel. A hőerőgépekben azonban a meleg tartályból áramlik át a közeg a hideg hely felé. A fűtési munkálatokat a hőszivattyú kondenzátora végzi el, a szívási munkálatokat pedig a kompresszor látja el.