A hivatali vesztegetésről jogi sallangoktól mentesen

Sokak számára csábító gondolat lehet egy kis kenőpénz átadása – legyen az oka akár „csak” egy közlekedési kihágás -, ez azonban jogtalan előny megszerzése, amit a törvény azonban szigorúan büntet. Jogi értelemben a jogtalan előny megszerzése hivatali vesztegetés. Ez akkor is bűncselekmény, ha a felkínált összeg csekély, vagy azt a másik fél el sem fogadja.

Hivatali vesztegetés

A törvény szerint aki hivatalos személyt bármilyen előnnyel befolyásolni próbál, az bűncselekményt követ el. A jogi fogalmakról, azok büntethetőségéről érhetően, jogi sallangoktól mentesen olvashat a Vidákovics Ügyvédi Iroda weboldalán.

Ha Önt vagy egy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolják, akkor a védekezését kezdje azzal, hogy lehetőleg még az első vallomástétel előtt beszél egy büntetőügyekben jártas ügyvéddel. Egy elhamarkodott és elrontott vallomással ugyanis még ronthat is az ügyének a megítélésén. Ez nem csak a hivatali vesztegetés esetében, hanem általánosságban, egyéb vádak esetében is elmondható. Egy tapasztalt ügyvéd csak akkor javasolja, hogy ismerje be a bűnösségét, ha a bizonyítékok ismeretében ő is úgy látja, hogy ez a legkedvezőbb az Ön számára.