A moziszoba méretei döntő fontosságúak

A huszonegyedik század a szórakozás terén is hatalmas változásokat hozott. Ma már nem nyújt elég élvezetet az, ha a televízióban megnézünk egy izgalmas, szórakoztató filmet. Gyakran nagyobb szerepe van a témánál, az audio-vizuális hatásoknak. Ezek eléréséhez azonban speciális felszerelések és moziszoba is szükségeltetik. A lakás bármelyik helyisége átalakítható ilyen szobává, ám az igen sok munkát és komoly összeget igényel. Első lépésként a moziszoba akusztikai tulajdonságait kell optimalizálni.

mozi szobaEz könnyen megvalósítható a hangszigetelő, hangelnyelő és hangvisszaverő panelek felszerelésével. Azonban, előtte alaposan meg kell tervezni ezen panelek pontos helyét, hogy a lehető legjobb akusztikával rendelkezzen a helyiség. Ezért, ha nem vagyunk jártasak a hangtechnikában, akkor érdemes szakemberekhez fordulni segítségért, hiszen csak így érhetjük el a célunkat. A moziszoba kellemes akusztikájának megteremtése után, nekiláthatunk megvásárolni a házimozi rendszer szükséges eszközeit.

A nagyképernyős televízió kiválasztásakor érdemes odafigyelni a moziszoba méreteire is. A túl nagy képernyő ugyanis zavaró lehet egy kisebb szobában. Televízió helyett, házimozi projektort is vásárolhatunk, aminek állítható a képernyőmérete, így bármilyen szobában ideális beállításokat választhatunk. A hangfal szett kiválasztásánál is érdemes tekintettel lenni a moziszoba adottságaira, mivel felesleges pénzkidobás egy drága felszerelés megvásárlása, aminek nem tudjuk kiaknázni a teljesítményét, a helyiség méretei miatt.

Ugyanakkor a hangfalak több típusa közül lehet választani, ezért alaposan meg kell fontolnunk a döntést. A passzív hangfalak olcsóbbak ugyan, de erősítőre is szükségünk lesz. Ez plusz kiadással, az összeszerelése pedig több munkával jár. Ezzel szemben, az aktív hangfalak belső erősítővel rendelkeznek és ideálisak bármelyik moziszoba hangosításához. A terem kényelméről sem szabad megfeledkezni. Egy hosszabb filmnézéshez kényelmes kanapékra vagy fotelekre lesz szükség, hiszen csak így nyújt teljes élvezetet a mozizás.