Mire való az ADR vizsga?

Az áruszállítás minden formája jelentős felelősséget von maga után. Elég egyetlen hiba és súlyos anyagi kár keletkezhet, vagy ami még ennél is rosszabb, akár balesethez vezethet a hanyag hozzáállás.

Mindenkiből lehet taxisofőr
Mindenkiből lehet taxisofőr

Ezért nem szállíthat akárki veszélyes anyagokat ADR vizsga nélkül. Ha valaki szeretné letenni ezt a vizsgát, annak egyszerűen csak jelentkeznie kell a Transzport Studiumnál. Az ADR vizsga során minden lényeges dolog megtanulható az erre vonatkozó jogszabályokat illetően. A szabályok nem ismerése nem mentesít senkit a bírság alól.

Más előírásokat kell betartani tartányos, illetve megint más szabályok vonatkoznak a nem tartányos veszélyes áruk szállítására. A küldeménydarabos áruszállítás szintén külön kategóriát képvisel, ugyanis ebben az esetben a rakományt szabványos csomagolásban helyezik el. Ez lehet például egy konténer, kanna, esetleg láda.

Aki friss jogosítvánnyal rendelkezik, annak sajnos meg kell várnia, hogy elteljen 2 év, ugyanis csak ezután teheti le az ADR vizsgát, mivel ekkorra már rendelkezni fog a szükséges tapasztalattal, amit a vezetés során sajátított el.