Mik az életbiztosítás törvényes adózási szabályai?

Az adózási jogszabályokkal kapcsolatban már megszokhattuk, hogy évről-évre változnak, ezért nem árt mindig tisztában lenni az aktualitásokkal. Nincs ez másként a biztosítási szegmensre vonatkozóan sem. Az adózási szabályok szerint többféle adó is vonatkozik kifejezetten az életbiztosításokra, nézzük most ezeket
részletesen!eletbiztositas2

Az EHO mindannyiunk számára ismert, hiszen minden pénzügyi megtakarítás esetén a nyereségnek 16 százalékát kamatadóként, valamint további 6 százalékot EHO-ként kell adózni. Kivételek ugyan vannak ezek alól, mégpedig a hosszú távú konstrukciók, például a befektetéses életbiztosítások. Esetükben tíz év után adómentes nyereségre számíthatunk, de már hat év után is mindössze 11 százalék az előzőekben említett két adónem együttesen.

A biztosítási szektor másik népszerű terméke, a nyugdíjbiztosítás esetében továbbá mindenképpen említést érdemel a nyugdíjbiztosítás, mely egyre kedveltebb a nyugdíjcélú megtakarítások iránt érdeklődők körében. Nem véletlen, hiszen minden évben a befizetett díjak után 100 forintonként 20 forinttal csökkenthető az adó. Maximum 130 ezer forintot igényelhetünk így minden évben, a mi hosszú évek alatt egész szépen tudja gyarapítani a majdan rendelkezésünkre álló összeget. Ha ezt a maximális összeget szeretnénk kihasználni, akkor körülbelül 650 ezer forint környékén kell befizetnünk az év során.

Amennyiben nem mozog otthonosan az adózás terén, és életbiztosításával kapcsolatos összefüggések érdekelnék, úgy hasznos lehet ehhez szakembert segítségül hívni, aki profin kalauzol el a területen.