Két fő szempont az izomláz elmulasztása tekintetében

Az izomláz ritka kellemetlen jelenség, amelyik sokszor egy napig ágyhoz köti az embert, attól függően, hogy mely testrészek érintettek.

Fontos tehát tudni minél többet a izomláz megszüntetése témakörben és azt is, hogy pontosan mi okozza. A szakértők sokáig úgy vélték, hogy egyes izomcsoportok túlerőltetése miatt, legtöbbször a fokozott, erőteljes fizikai terhelés után körülbelül egy napon belül jelentkező, pár napig tartó izomláz megjelenéséért a testmozgás során az adott, igénybe vett izmokban nagy mennyiségben megjelenő tejsav a felelős. A szakemberek arra a következtetésre jutottak ezen ismeretek alapján, hogy az izomláz megszüntetése legegyszerűbben az úgynevezett rádolgozással történhet, tehát a fizikai erőfeszítés másnapi, nem annyira intenzív megismétlésével. Mi ennek az oka? Egyértelműen azért van erre szükség, mert ezáltal a terhelés fokozza az izom vérellátását, és a gyorsan lefolyó helyi keringés miatt sokkal hamarabb távozik onnan a tejsav. Azonban a modern korunkban az izomláz megszüntetése tekintetében új vizsgálatok egészen más következtetésre jutottak.

Két fő szempont az izomláz elmulasztása tekintetében
Két fő szempont az izomláz elmulasztása tekintetében

Az izomláz elmulasztása témakörön belül a szakorvosok izomlázas emberek izomszövet-mintáit elemezték, és azt tárták fel, bizony a tejsav mellett az izmok szöveteiben keletkezett parányi mikroszakadások és az itt bekövetkezett minimális mértékű gyulladásos folyamatok járultak hozzá az izomláz kialakulásához. Természetesen, ezek olyan kisméretűek, hogy szabad szemmel egyáltalán nem láthatóak. A kutatók kihangsúlyozták, ezért leginkább a pihentetés bizonyul a leghatékonyabb izomláz elmulasztása módszernek. Mivel a felszaporodott tejsav miatt ez az állapot nem fog könnyen megszűnni, a kutatók azt is elmondták, hogy a relaxálás mellett az adott izomcsoportok finom, nem intenzív megmozgatása sokat segíthet, esetleg a meleg borogatás is. Az izomláz elmulasztása tehát roppant bonyolult folyamat, amelynek a teljes megértése szükséges. Mivel az izomláz legtöbb esetben csak az alkalomszerűen vagy legalábbis változó intenzitással sportolókat érinti, fontos a rendszeres testmozgás.